Hoe kies je de meest gezonde ontbijtgranen?

22 oktober 2020 geschreven door Blog

In de praktijk krijg ik vaak de vraag welke ontbijtgranen de beste keuze zijn. Door de vele keuzes in de supermarkt begrijp ik dat het lastig is om de juiste soorten te kiezen.
Wil jij weten welke keuzes gezond zijn en waarom? Lees dan snel verder!

Er zijn vele soorten ontbijtgranen. De ene bevat alleen een (volkoren) graan, de ander ook noten of gedroogd fruit. Soorten die in de supermarkt te vinden zijn, bevatten vaak extra suikers en zouten. Bijvoorbeeld in de vorm van honing of gesuikerd, gedroogd fruit. Kies je bijvoorbeeld voor ontbijtgranen waar kokos of chocolade aan toegevoegd zijn, dan zitten er vaak veel verzadigde vetten in.

Zijn ontbijtgranen gezond?

Ja, ze zijn gezond mits er geen extra suikers, zouten en vetten aan toegevoegd zijn en het volkoren granen bevat. Ontbijtgranen passen prima in een gezond voedingspatroon. Ze bevatten koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen.
Met gezonde ontbijtgranen bedoel ik voornamelijk de losse zaden en niet de aan elkaar geklonterde stukken cruesli.

Waar kan je op letten om een gezonde keuze te maken?

Let er vooral op dat het product bestaat uit volkoren granen met zo min mogelijk toevoegingen zoals gedroogd fruit of chocolade.
Daarnaast is het belangrijk om de hoeveelheid suiker na te kijken op de verpakking, ga NOOIT direct uit van de (loze) kreten op verpakkingen zoals: ‘zonder toegevoegde suikers’. Kijk altijd ook op de achterkant van de verpakking om de ingrediëntenlijst te bekijken. Staat er een (schuil)naam voor suiker bovenaan, dan betekent dit dat het product veel suikers bevat.
Voor ontbijtgranen kan je ook in de voedingswaardetabel kijken naar de hoeveelheid suiker. Het suikergehalte mag niet meer dan 16 gram per 100 gram zijn.
Naast het suikergehalte, is het ook belangrijk om naar de hoeveelheid vezels te kijken. Vezels zorgen voor een goede verzadiging en een goede darmwerking.

Hieronder geef ik in de tabel een aantal voorbeelden van gezonde keuzes voor ontbijtgranen weer.
Het soort dat bovenaan staat is de meest verantwoorde keuze, onderaan is de minst verantwoorde keuze binnen de gezonde keuzes!

P.S. Er zullen vast nog meer gezonde keuzes zijn, ik kan ze helaas niet allemaal weergeven omdat er simpelweg téveel soorten zijn, maar ik wil je wel  een duidelijke indicatie geven over de soorten ontbijtgranen.
Staat jouw soort niet in onderstaande tabel, maar wil jij wel weten of jij gezonde ontbijtgranen in huis hebt?  Laat het me even weten, dan kan ik dit voor je uitzoeken
😉.

 

Soort Energie Suikers Vezels Vetten
Havermout AH basic 375 kcal 0,7 gram 10 gr 7 gr
Jumbo viergranen muesli 360 kcal 2,0 gram 8,3 gr 4.6 gr
Quaker granola Balans naturel 388 kcal 11 gram 11 gram 4,9 gram
Zonnatura muesli noten en zaden 388 kcal 9,1 gram 11 gram 12 gram
Bolletje Krokante muesli 431 kcal 6,6 gram 12 gram 15 gram

WhatsApp WhatsApp Me!