YES, het is vakantie!

27 juli 2020 geschreven door Blog

Vakantie! Genieten van de vrije tijd die je hebt.
Daarbij zijn de verleidingen van lekker en veel eten vaak groter, maar ach je hebt vakantie toch?!
Ik geef jou handige tips om verstandige keuzes te maken en tóch lekker te genieten van jouw vakantie!

Door de omstandigheden rondom Corona is het dit jaar niet vanzelfsprekend om naar jouw favoriete vakantiebestemming te gaan, maar dat neemt niet weg dat het niet mogelijk is. Het kan ook zomaar zijn dat jij lekker thuis blijft en er een aantal dagen op uit gaat.
In beide gevallen zijn de verleidingen van lekker en veel eten vaak groter dan thuis maar ach, je hebt vakantie toch?!
Jij verdient het om uiteten te gaan, ijsjes te eten en buiten de deur te lunchen en hey, laten we die sportschool ook maar even vergeten deze vakantie!
Zijn deze gedachten herkenbaar?
Ik geef jou handige tips om verstandige keuzes te maken en toch lekker te genieten van jouw vakantie!

Tip 1:
Maak bewuste keuzes
Onderweg
Langs de weg of op het vliegveld zijn niet altijd de meest gezonde keuzes te vinden. Zorg er daarom voor dat je zelf eten bij je hebt. Neem een koeltas, gevuld met broodjes, salades en fruit mee.

Vakantiebestemming
Zorg voor één broodmaaltijd per dag. Vaak worden er op vakantie afbakbroodjes gehaald bij de bakker of campingwinkel. Bij de campingwinkel zijn ook zuivelproducten te vinden. Kies voor het ontbijt of de lunch voor een zuivelmoment, zodat je niet meerdere keren per dag afbakbroodjes eet. Eet je wel een broodje? Blijf letten op de belegsoorten!

Zin in een ijsje? Kies voor waterijs in plaats van softijs of schepijs (dit scheelt veel calorieën).

Tip 2:
Drink voldoende
Het blijft natuurlijk ook belangrijk om voldoende te drinken. Het liefst twee liter per dag.
Wil je een echte dorstlesser? Kies voor water! Het is niet verstandig om suikerrijke dranken zoals frisdranken of vruchtensappen te kiezen, hier zitten namelijk veel calorieën in.
Geen zin om de hele vakantie water te drinken? Voeg er zelf een smaakje aan toe zoals citroen en/of munt of kies voor crystal clear of spa rood.

Het hongergevoel kan soms verward worden met het dorstgevoel. Zorg er dus voor dat je voldoende drinkt, zo blijf je goed gehydrateerd en voorkom je onnodige snackmomenten.

Pas op met alcohol op warme dagen! Door alcohol verlies je meer vocht en werkt het dus vocht afdrijvend, waardoor de kans op uitdroging versnelt wordt.
Drink je toch alcohol? Drink dan naast ieder glas alcohol ook een glaasje water.

Tip 3:
Zorg voor 6 eetmomenten per dag.

Drie hoofdmaaltijden en drie tussendoormomenten.
Neem bijvoorbeeld zelf fruit, ongezouten noten of volkoren koekjes mee wanneer je een dagje op pad gaat. Zo kom je minder snel in de verleiding om ongezonde keuzes te maken.

Tip 4:
Beweeg
Ga er alleen, samen of met je gezin lekker op uit. Ga leuke dingen doen en beweeg! Wandelen, fietsen, badmintonnen, het zijn allemaal leuke vakantie activiteiten die nog gezond zijn ook!

Tip 5:
Let op portiegroottes
Op vakantie ga je vaker uiteten of wordt de barbecue klaargezet. Let hierbij op de portiegroottes en wijk niet teveel af van je normale voedingspatroon.
En heel belangrijk: stop wanneer je vol zit, eet niet door omdat het zo lekker is!
Geniet bewust van wat je eet!

Tip 6:
Voorkom verleidingen

Zodra er lekkernijen op tafel komen te staan is het lastig om het niet te eten. Zorg dus dat je ook gezonde snacks op tafel zet, zodat je hiervoor kunt kiezen en niet alleen maar de slechte producten hoeft te eten. Ga ook op vakantie geen boodschappen halen wanneer je trek hebt. De kans dat je thuiskomt met ongezonde snacks is op dat moment veel groter.

P.S. Deze foto is geheel coronaproof, deze is van een eerdere vakantie.

 

 

 

WhatsApp WhatsApp Me!