Invloed van slapen bij een gezonde leefstijl

6 mei 2020 geschreven door Blog

Wanneer we het hebben over een gezonde leefstijl, komt er veel meer bij kijken dan alleen maar het voedingspatroon en de beweging.
Het gaat hierbij namelijk ook om voldoende ontspanning en een goede nachtrust. Zorg er dus voor dat je hier een goede balans in kunt vinden.

Naast bovenstaande aspecten hebben roken, alcohol en overgewicht een grote invloed op hoe jij je voelt en dus jouw leefstijl.
Rook jij, drink je iedere dag een glaasje alcohol en heb je een BMI >25 dan kunnen we spreken over een ONGEZONDE leefstijl. Dit kan vermoeidheid en andere lichamelijke klachten opleveren.

Regelmatig heb ik het over een gezonde leefstijl en daarom wil ik jullie nu meer gaan vertellen over het belang van voldoende slaap en ontspanning.

Tegenwoordig leven we in een tijd waarin wij als personen ALTIJD aanstaan. Voor ons gevoel moeten we continue bereikbaar zijn waardoor we onszelf bijna geen tijd gunnen om voldoende rust te pakken.
We hebben allemaal een smartphone die we de hele dag bij ons dragen en die ook met ons mee gaat naar bed. Door dit apparaat krijgen wij ontzettend veel prikkels binnen. Dit zorgt ervoor dat wij minder goed onze rust kunnen pakken. En laten we dat nou juist nodig hebben voor de menselijke ontwikkeling en een goede gezondheid.
Kies jij er dus voor om een gezonde leefstijl toe te passen? Houd je dan niet alleen bezig met voeding en beweging, maar ook met de andere aspecten zoals rust en ontspanning.

Hoeveel slaap heb je nodig?
Dit is per persoon afhankelijk, maar gemiddeld genomen ligt het tussen 7-9 uur per nacht. Dit is voldoende om goed te kunnen functioneren op het werk en tijdens andere dagelijkse bezigheden.
Wanneer je 8 uur lang in bed ligt, betekent dit niet dat je 8 uur lang slaapt!

Waar kan je op letten om een goede nachtrust te creรซren?

  • Houdt regelmaat. Zorg dat je iedere dag rond hetzelfde tijdstip naar bed gaat en sta iedere ochtend op hetzelfde moment op.
  • Maak de slaapkamer zo donker mogelijk wanneer je naar bed gaat.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht in de slaapkamer.
  • Kijk voor het slapen gaan niet meer op je telefoon of naar de tv.
  • Zorg overdag voor voldoende lichamelijke inspanning (minimaal 60 minuten per dag).

 

WhatsApp WhatsApp Me!