Twee derde tot 80% van de Coronapatiënten hebben overgewicht!

28 maart 2020 geschreven door Blog

Van de patiënten die op de Intensive Care liggen hebben twee derde tot 80% overgewicht, vertelde Diederik Gommers (voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care) vrijdag in het tv-programma Jinek.

Ook vertelde zijn collega Peter van der Voort (hoofd Intensive Care van het UMCG in Groningen) dat de situatie rondom achttien ic-patiënten die daar behandeld worden allemaal ‘hetzelfde postuur’ hadden en beademing behoevend waren mede doordat ze lijden aan (ernstig) overgewicht.

Mensen met overgewicht lopen meer gezondheidsrisico’s dan mensen met een gezond gewicht. Bij ernstig overgewicht treden de gezondheidsrisico’s vaker op en ernstiger.
Welke gezondheidsrisico’s zijn dat dan? Met name ziektebeelden zoals diabetes type 2, hypertensie (verhoogde bloeddruk) en hart- en vaatziekten.

Wat is overgewicht nou eigenlijk?
Er is een teveel aan overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Het ontstaat door een langere periode een te hoge inname van calorieën te hebben waarbij het lichaam minder verbruikt. Kort samengevat: de inname ligt hoger dan de voedingsbehoefte.

Wanneer heb je overgewicht?
Er is sprake van overgewicht wanneer de BMI (verhouding lichaamslengte en gewicht) hoger is dan 25.
BMI tot 25 is gezond gewicht.
BMI tussen 25-30 is overgewicht
BMI boven 30 is ernstig overgewicht.

Bereken hier jouw Body Mass Index:
https://www.voedingscentrum.nl/nl/bmi-meter.aspx

Heb jij een hogere BMI en besluit jij dat je wilt afvallen? Ook nu is het een verstandige keuze om tot een gezond gewicht te komen.

Overgewicht kan verminderd worden door gezonde voeding en daarnaast voldoende te gaan bewegen.  Gewichtsvermindering van 5-15% levert al een gezondheidswinst op.

Vaak beland je in een vicieuze cirkel waardoor het je niet lukt om gezond te eten en te drinken en daarbij voldoende te bewegen. Schakel dan hulp in van een diëtist.

WhatsApp WhatsApp Me!