Etiketten lezen, waar moet je op letten?

26 februari 2020 geschreven door Blog

Voedingsmiddelen bevatten etiketten met een heleboel informatie. Deze informatie hoort jou te helpen om de juiste en meest gezonde keuze te maken afgestemd op jouw voorkeuren.
Om producten te vergelijken is het handig om het etiket te gebruiken. Maar hoe lees je de etiketten nou eigenlijk? En waar moet je op letten bij het lezen van het etiket?

Regels van de wet
Wat er precies op de verpakking staat is vastgelegd in de Europese Wet Voedselinformatie en in de Nederlandse Warenwet. De Nederlandse voedsel- en Warenautoriteit controleert of fabrikanten zich aan deze wetgeving houden.
Op ieder product hoort een etiket te staan, behalve wanneer de winkelier zelf een zakje om een niet-verpakt product doet zoals bijvoorbeeld vers gesneden kaas.

Door al deze regels ga je ervan uit dat een etiket klopt en dat er geen loze kreten op de verpakking mogen staan. Maar helaas, niks is minder waar. Er is een grote kans dat jij misleid wordt door loze kreten en verleidelijke plaatjes.

LEES ALTIJD GOED HET GEHELE ETIKET!
Loze kreten zoals: ‘Bron van vezels’, ‘Natuurlijke producten’, vervangers van E-nummers (citroenzuur), maar ook verleidelijke plaatjes van mooie en gezonde producten die voorop op de verpakking staan, zijn weinigzeggend!
En dan hebben we het nog niet eens over light producten gehad. Een light product bevat 30% minder vetten of suikers dan het ‘gewone’ product. Worden de vetten verminderd, dan worden deze vaak weer aangevuld met suiker of andersom. Dit wil dus niet zeggen dat een product met minder vetten, ook automatisch minder calorieën bevat.

Tips om op de juiste manier een etiket te lezen:

 • Pak, draai en kies.
  Kies voor 2 vergelijkbare producten, draai ze beide om en kijk in de voedingswaardetabel hoeveel calorieën, suikers en vetten in het product zitten. Maak de juiste keuze, kies voor het product met het minste aantal van deze voedingsstoffen bevat.
 • De ingrediëntenlijst.
  Vind je het lastig om alleen de voedingswaardetabel aan te houden?
  Kijk dan ook naar de ingrediëntenlijst. De fabrikant is verplicht om alle ingrediënten op de verpakking te zetten.
  Het ingrediënt dat bovenaan staat, zit het meeste van in het product. Dus stel dat een product met suiker begint, dan betekent dit dat het een flinke hoeveelheid suiker bevat en dus geen verantwoord product is. Pas op met suikers! Hiervoor worden vele schuilnamen gebruikt zoals glucose, fructose, ahornsiroop, agavesiroop en vruchtenconcentraat, maar ook E-nummers zijn extra toevoegingen.
 • Vergelijk producten altijd per 100 gram.
  Niet alle porties zijn bij iedere fabrikant even groot. De porties mogen namelijk door de fabrikant zelf gekozen worden. Kijk daarom altijd naar de voedingswaarde per 100 gram, om zo goed mogelijk te vergelijken.  Bij muesli soorten wordt bij de ene fabrikant per portie 45 gram gebruikt, terwijl er bij een andere fabrikant uit wordt gegaan van 30 gram. Dit wordt dus heel lastig vergelijken.

Heb jij een voedselallergie?
Wanneer je een voedselallergie hebt is het ontzettend belangrijk om de verpakking goed door te nemen. Allergenen worden altijd duidelijk op de verpakking aangegeven, bijvoorbeeld met een dik gedrukt lettertype.
Als een product wordt gemaakt in een fabriek waar het in aanraking kan komen met allergenen, dan wordt dit op de verpakking aangegeven als: ‘kan sporen bevatten van’.

Kort samengevat!
Lees het gehele etiket wanneer je twijfelt aan een product. Je hoeft natuurlijk niet alles te vergelijken, maar om jezelf een duidelijker beeld te geven zou ik het sowieso aanraden bij bepaalde producten eens te doen.

Alle producten worden gecontroleerd door de Nederlandse voedsel- en Warenautoriteit. Schrik dus niet wanneer er een toevoeging bij in het product zit, alles wat smaak heeft bevat suikers.
Let er alleen wel op dat het geen ellenlange ingrediëntenlijst is, want dan zijn er iets teveel toevoegingen bij in het product gestopt.

WhatsApp WhatsApp Me!