Voedingstips voor jouw wintersport!

29 januari 2020 geschreven door Blog

Denk ook tijdens je weekje wintersport aan gezond eten en drinken. Thuis gaat dit vaak vanzelf, maar op vakantie is het lastiger om gezonde keuzes te maken. Dit heeft met name te maken met alle verleidingen die er te vinden zijn én dan met name op de piste.

Tijdens de wintersport ben je dagelijks fanatiek bezig. Om iedere dag voldoende energie te krijgen is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Ik bedoel dan met name koolhydraten (om te verbranden), onverzadigde vetten en eiwitten (voor het spierherstel).
Maak daarom bewuste keuzes tijdens jouw eetmomenten om het beste uit de dag te halen!

Ontbijt:
Start de dag met een gezond en voedzaam ontbijt. Kies voor een ontbijt met voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten. Neem bijvoorbeeld yoghurt of kwark met muesli, fruit en een handje noten, zaden en pitten.
Uit eigen ervaring weet ik dat er vaak Kaiser broodjes (wit) bij het ontbijt komen. Deze geven jou alleen niet zoveel energie, wanneer je toch liever een boterham eet, kies dan voor een volkoren boterham met bijvoorbeeld pindakaas/ notenpasta.

Lunch:
Tijdens de lunch is het héél verleidelijk om je te storten op de grote borden met schnitzels, braadworst, Tiroler Grösl of de Kaiserschmarrn. Maar wees verstandig! Door een betere keuze te maken op de piste, voel je je daarna energieker op je ski’s of snowboard. Kies bijvoorbeeld voor een salade, een goed gevulde soep of een broodje. Je kunt natuurlijk ook altijd zelf (sneetjes) brood meenemen de piste op.

Snacks:
Neem zelf voedzame tussendoortjes mee, deze zijn op de piste vaak nergens te vinden.
Kies bijvoorbeeld voor een liga evergreen, een stukje fruit, notenreep of een handje ongezouten ongebrande noten.

Avond:
Om je lichaam te laten herstellen is het in de namiddag of de avond verstandig om eiwitten tot je te nemen. Mits je niet de apres ski bar in bent gegaan 😉
De apres ski hoort er natuurlijk bij en dat is ook helemaal niet erg. Maar als je een aantal drankjes op hebt, hebben die extra eiwitten weinig toe te voegen.

Ga je na de apres ski of zonder apres ski naar een restaurant en wil je toch een bewuste keuze maken? Kies dan voor een salade of halveer de portie wanneer je een vetrijke maaltijd kiest (door deze bijvoorbeeld te delen met iemand).

Al met al is het ontzettend belangrijk om van je wintersport weekje te genieten! Doe dit dus ook, maar probeer daar waar het lukt rekening te houden met je voedingspatroon. Het zou tenslotte zonde zijn dat je met een zere buik op de piste staat of bij thuiskomst weer een aantal kg extra op die weegschaal ziet staan.

                                                    GENIET!

WhatsApp WhatsApp Me!