Speculaascake

11 november 2019 geschreven door Recepten

Een (gezonde) speculaascake, dat wil jij toch ook proeven?
De speculaascake is een ideale cake voor deze tijd van het jaar. Veel regenachtige of koude dagen die ervoor zorgen dat jij vaker de keuken in duikt om iets lekkers te bakken. Ik garandeer je dat dit recept zeker de moeite waard is om te proberen.

Maar niet alleen de koude dagen maken deze winterse (speculaas)smaak heerlijk, ook de Sint komt al bijna weer in ons koude kikkerlandje aan. Dit betekent gezellige (pakjes)avonden met het gezin en/of familie, waar natuurlijk verschillende lekkernijen bij horen.

Kies niet alleen maar voor de kant- en klare lekkernijen uit de supermarkt, maar ga lekker zelf bakken (met de kids), op deze manier weet je exact welke producten in het gerecht gaan. Hierdoor kunnen de slechte toevoegingen vermeden worden én smaakt het nog eens 10x lekkerder!

Ga jij hem maken? Vergeet hem dan niet met mij te delen!

Ingrediënten:

  • 100 gram dadels (ontpit)
  • 4 eieren
  • 30 gram kokosbloesemsuiker
  • 150 gram speltmeel
  • 5 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 theelepels speculaaskruiden
  • 2 theelepels (wijnsteen)bakpoeder
  • Handje amandelschaafsel

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Ontpit de dadels en meng deze met de eieren en de zonnebloemolie in een keukenmachine.
Voeg vervolgens de kokosbloesemsuiker, speltmeel, speculaaskruiden en de bakpoeder toe en meng tot een gladde massa.
Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het beslag in de vorm, verdeel het goed en maak glad met een spatel.
Verdeel als laatste het amandelschaafsel over het beslag.
Bak de cake voor 45 minuten in de voorverwarmde oven.

TIP:
– Houd de cake ondertussen in de gaten, zodra deze te donker wordt aan de bovenkant kan er aluminiumfolie opgelegd worden. Op deze manier verkleurd de cake niet verder, maar wordt van binnen wel door gegaard.
– De cake is klaar zodra er geen beslag meer aan een satéprikker blijft zitten.

 

WhatsApp WhatsApp Me!