Verrast door grote vraag aan koolhydraatarm brood!

28 oktober 2019 geschreven door Blog

Vorige week liep ik bij bakker Voortman in Nijverdal naar binnen. Het grote bord viel gelijk op: koolhydraatarm brood. Hier moest ik meer van weten. De medewerkster vertelde mij dat er ontzettend veel vraag is naar het koolhydraatarme brood. Volgens haar schrijft elke diëtist dit voor aan haar cliënten. Nou, dat ben ik niet geweest.

Zijn koolhydraten dikmakers zoals vaak gezegd wordt? Of zijn we deze voedingsstoffen juist nodig?

Ik begrijp dat dit voorgeschreven wordt bij bepaalde ziektebeelden zoals Diabetes type 2, maar dat mensen die willen afvallen massaal voor dit brood kiezen, verbaast mij echt.

In de voedingswereld wordt er gesproken over twee verschillende soorten koolhydraten, namelijk: de snelle en de langzame.

Koolhydraten zijn niet direct goed of fout te bestempelen. We hebben ze nodig voor onze energie, maar door de verschillende producten kiezen we vaak voor de verkeerde. Als we vermoeid zijn, graaien we meestal direct naar de snelle suikers. Het gevaar hiervan is dat je je even beter voelt, maar daarna verder terugvalt en nog vermoeider raakt en weer gaat eten. De snelle koolhydraten hebben direct invloed op je bloedsuikerspiegel, waardoor er pieken ontstaan. Dit geeft een korte periode energie, waarna je energielevel na een hele korte tijd weer flink naar beneden gaat. Dit komt vaak voor wanneer je producten kiest met vele toegevoegde suikers.
Denk aan: koek, snoep, frisdranken, wit brood, witte pasta en witte rijst.

Wat betreft de langzame koolhydraten, deze worden minder snel afgebroken en geven minder pieken in de bloedsuiker. Dit levert meer energie op en zorgt voor een langer en verbeterd verzadigd gevoel. Dit heeft met name te maken met de vezels die toegevoegd zijn aan het product. Koolhydraten zijn dus een brandstof voor ons lichaam die we echt allemaal nodig hebben.
Denk aan: volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst.

Voor alle koolhydraatarme brood eters: Koolhydraten kunnen juist helpen bij het afvallen. Ze zijn broodnodig voor jouw energie en geven een betere verzadiging, zo grijp je minder snel naar lekkere producten, zoals koek en snoep.

P.S. Mocht je bij de Bakker komen. Neem gerust mijn folder mee en stel je vraag, want ik weet zeker dat ik je kan helpen!

WhatsApp WhatsApp Me!