Avocado gezond of niet?

23 oktober 2019 geschreven door Blog

Een avocado is een vruchtgroente en valt dus onder de groente. Ze zitten vol mineralen, antioxidanten, vitamines, vezels en onverzadigde vetten.
Het grote verschil met andere groenten is voornamelijk dat de avocado vele vetten bevat. Het gaat hierbij om onverzadigd vet (dit is oké).
Deze onverzadigde vetten verlagen namelijk het LDL- cholesterol en daarmee ook de kans op hart- en vaatziekten.

Pas wel op! Het is groente én het bevat veel onverzadigde vetten, waardoor één avocado 360 kcal en 35 gram vet bevat.
Daarom is het belangrijk om niet dagelijks één hele avocado te eten, maar ¼ tot maximaal ½ per dag.

Ik krijg vaak de vraag of een avocado gezond is. De meesten weten dat het goed voor je is, maar daarbij is het niet duidelijk dat er niet onbeperkt van gegeten kan worden. Doordat een avocado vele onverzadigde vetten bevat, bevat het ook veel kcal.

Wel kunnen avocado’s gegeten worden bij het afvallen. Afvallen en avocado’s gaan juist goed samen en past binnen een gezond voedingspatroon. Doordat het een product is dat onder de groenten valt, bevat het hele goede voedingsstoffen. Het is hierbij wel van groot belang dat er dus wel op de hoeveelheid gelet wordt.

Kunnen we zeggen dat één product gezond of ongezond is?

Het is niet te beslissen of één product gezond of ongezond is. Dit heeft namelijk met verschillende factoren te maken. Zo hangt het af van hoeveel en hoe vaak een product gegeten of gedronken wordt. Wel kunnen we aangeven of een product in een gezonde leefstijl past of niet. Let bij de productkeuzes vooral op de hoeveelheid verzadigd vet, kcal en koolhydraten. Vind je dit lastig af te lezen in de tabel op de verpakking? Kijk dan eens naar de ingrediëntenlijst die ernaast staat, het product dat bovenaan staat zit er het meest in.

We weten allemaal dat groente, fruit, vis en ongezouten noten in een gezonde leefstijl passen. Maar ook bij deze producten zijn de hoeveelheden erg belangrijk. Door dagelijks meer dan 3 stuks fruit te eten, wordt jouw voedingspatroon niet direct gezonder van. Ook fruit bevat suikers.
Voor een gezond voedingspatroon is de productkeuze, de hoeveelheid en hoe vaak iets gegeten wordt van groot belang. Daarnaast is het belangrijk om te variëren, zodat je op deze manier alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

WhatsApp WhatsApp Me!