de Nutri-Score

9 september 2019 geschreven door Blog

Wat is het precies?
De Nutri-Score is een voedselkeuzelogo. Hiermee zou je in één oogopslag zien hoe gezond een product is. Ze geven aan dat je niet verder naar het etiket hoeft te kijken en deze te bestuderen om te beslissen of een product gezond of ongezond is.

Ook zou het logo fabrikanten stimuleren om de producten te verbeteren. Het gezonder maken van een product, zou betekenen dat het een betere Nutri -Score krijgt wat direct terug te zien is op de verpakking.

Mijn vraag hierbij?
Wordt de consument of alleen maar de fabrikant beter van dit soort logo’s?
Ik zou het fantastisch vinden als er een logo zou komen die de consument daadwerkelijk op het goede spoor zet. Ik ben alleen bang dat dit niet altijd geldt voor dit voedselkeuzelogo.

Waar wordt naar gekeken?
De Nutri-Score geeft een totaal oordeel dat bepaald wordt door het aantal kcal, suiker, zout, vetten, eiwitten, vezels, fruit, groente, noten en peulvruchten in een product.

Hoe ziet de Nutri-Score eruit?
Het bestaat uit 5 kleuren met de letters A t/m E. Bij iedere score hoort een kleur.
Score A is voor producten met de meest gezonde samenstelling en heeft een groene kleur.
Score E is voor producten met de minst gezonde samenstelling en heeft een rode kleur.

Nutri-Score-F_1200x800

 

Voorbeeld;
Magere yoghurt scoort een groene A en de roomyoghurt een oranje C.
Dit lijkt me een mooi voorbeeld van een goede keuze. Hierin wordt duidelijk gemaakt dat de samenstelling van een magere yoghurt een betere keuze is, dan een roomyoghurt boordevol verzadigde vetten.

Maar dan krijgen we HAK potgroenten…

HAK ziet het logo als belangrijk instrument om de groenteconsumptie te stimuleren. “De meeste mensen eten namelijk niet elke dag (verse) groenten. Nutri-Score kan echt helpen een gezonde keuze te maken als je op die dag kiest voor groenten in pot, peulvruchten uit een stazak of een ander gemaksproduct met groenten en/of peulvruchten. 

Jammer dat HAK potgroente en appelmoes een groen label krijgen. Mensen moeten nu dus denken dat potgroente en appelmoes net zo gezond zijn als verse groente en een stukje fruit? Ook bij de 0% varianten zitten er toevoegingen bij in die niet nodig zijn bij verse groenten. Kom op, worden we niet al teveel misleid in de supermarkt?

Het zou een goed initiatief moeten zijn om mensen te helpen om betere en gezondere keuzes te maken, ik snap alleen niet dat er een score A op een pot groenten van HAK moet komen. Want de toevoegingen die hierbij in zitten zijn even vergeten? En de vitaminen die sterk minder zijn dan bijvoorbeeld een stronk broccoli?

Mijn advies
De Nutri-Score kan een goed hulpmiddel zijn wanneer we het hebben over een aantal producten zoals het yoghurt voorbeeld hierboven. Daarnaast geeft het ook een groen label aan potgroenten, dit lijkt mij niet correct en hierdoor wordt je als consument nog misleid in de supermarkt.

Ga dus niet alleen maar uit van een Nutri-Score zodra je deze op de verpakking ziet staan, maar gebruik je eigen verstand en lees het gehele etiket om te kijken welke ingrediënten er in het product zitten. Staat er vooraan suiker of een schuilnaam hiervan (fructose, glucose, E-nummers etc.) dan betekent dit dat er ontzettend veel suiker in dit product zit en deze beter vermeden kan worden.

WhatsApp WhatsApp Me!