Hoe was mijn Week Zonder Vlees?

25 maart 2019 geschreven door Blog

Het is alweer twee weken geleden dat alles en iedereen sprak over de Nationale Week Zonder Vlees en er velen volgden met dit super initiatief van De hippe vegetariër. Jullie weten dat ook ik deze uitdaging ben aangegaan mét veel plezier!

Tijd voor verslag. Yes, we did it! Super gaaf om te zien hoeveel aandacht er deze week is gegeven aan het positieve van het-niet-vlees-eten. Per persoon hebben we deze week 130 liter water, 76 kilometer autorijden en 770 gram dierenvlees bespaard per persoon. I like! Dik applaus voor ‘’De Hippe Vegetariër’’ als initiatiefnemer
Ik ben diëtist, let op mijn eten maar ben geen vegetariër. Ik kies ervoor om niet iedere dag vlees te eten. Deze week heeft me bewust gemaakt en ander keuzes laten maken. Het woord anders heeft deze week nogal wat discussie opgeleverd. Want, wat is anders als wij ons leven lang al gewend zijn dat vlees de norm is. Dus hoe kan dan filet americain van de vegetarische slager dan filet americain heetten? Of.. een vegetarische kroket (ik heb hem geprobeerd en hij was lekker!) kan nooit vegetarisch zijn. Moet het dan niet gewoon een volledige andere naam krijgen? Goed, laten we deze discussie maar even niet voeren.

Ik heb vele producten geproefd, deze wil ik nog even met jullie delen:
– Al mijn recepten van mijn eigen Weekmenu Zonder Vlees
– Filet Americain van Kips en de vegetarische slager
– Bietentortilla’s van No Fairytales
– Verse Hummus van Albert Heijn
– Groentespreads & dips van Blueband
– Homemade fallafel

Verder experimenteerde ik met recepten, voegde extra groenten, peulvruchten, noten en eieren toe aan de avondmaaltijden en genoot! De afgelopen week heb ik maar één keer gekozen voor een kant- en klare vleesvervanger, dit voornamelijk omdat er vele toevoegingen en zouten bij de producten in zitten. Als diëtist vind ik het heel belangrijk om hier ook rekening mee te houden.
De avondmaaltijden waren het leukste experiment, want houdt je vriend ook maar eens tevreden zónder dat stukje vlees.

Uiteten zonder vlees
Ik had 1 vereiste voor deze week. Uiteten gaan. Heel vervelend 😉 Het viel me op dat er in mijn dorp weinig mogelijkheden zijn wat betreft vegetarisch eten. Natuurlijk staat de vega pizza op het menu en de wrap met veel groenten. Zelf had ik het leuk gevonden om iets meer verrast te worden door de menu’s. Samen met mijn zus hebben we uitgebreid gesproken over de Week Zonder Vlees. Het uiteten is dus iets minder goed bevallen. De discussies over milieu, de wereld en het gemak van het gebruik van vlees door de mens waren dan wel weer erg leuk. Ik ga door! Niet volledig als vegetariër maar wel als een bewuster persoon.

Heb jij ook meegedaan? Dan ben ik heel benieuwd hoe het bij jou is gegaan en of je minder vlees bent gaan eten ná deze week.

WhatsApp WhatsApp Me!