Helft van Nederlanders kampt met overgewicht

4 juli 2018 geschreven door Blog

Het aantal Nederlanders die te kampen heeft met obesitas, is opgelopen tot boven 100.000.
Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van het RIVM en CBS.

De cijfers uit 2017 liegen er niet om, onze samenleving krijgt steeds meer te maken met overgewicht. Steeds meer Nederlanders lijden aan (ernstig) overgewicht, dit geldt ook bij jongeren. De cijfers zijn als volgt: 14% van de Nederlanders lijdt aan enige vorm van obesitas en 36% met matig overgewicht.
Dit is een flinke stijging van Nederlanders met overgewicht.
Eerder was dit 33%, nu is dit opgelopen tot 50%. Hoe ver gaat dit nog door?
De helft van de Nederlanders kampt met overgewicht. Dit moet stoppen!

Laten we vooral niet vergeten wat (ernstig) overgewicht allemaal aan kan richten! Meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes type II en andere gezondheidsrisico’s brengt het met zich mee.

Wanneer is er sprake van overgewicht en hoe ontstaat dit? Er is voor dit onderzoek gekeken naar de BMI (verhouding lichaamslengte en gewicht).
Er zijn verschillende stadia van overgewicht, zo heeft iemand met een BMI van 25-30 te kampen met overgewicht, een BMI van 30-35 ernstig overgewicht en een BMI >40 morbide obesitas.

Overgewicht ontstaat wanneer de inname van energie een langere tijd hoger ligt dan het verbruik van het lichaam. Dit houdt dus in dat iemand teveel calorieën en koolhydraten binnenkrijgt en geen juiste verdeling van voedingsstoffen over de dag heeft.

Hulp nodig bij het berekenen van jouw BMI? Neem dan contact met me op.

De nieuwe cijfers bevestigen dat vrouwen vaker overgewicht hebben dan mannen. Ook bij 20% van de ouderen tussen de 65 en 75 jaar is er sprake van overgewicht.

WhatsApp WhatsApp Me!