Trainen op een lege maag

8 juni 2017 geschreven door Blog

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet verstandig om te gaan sporten op een lege maag.
Wil jij afvallen of juist goed presteren, dan is dit ook zeker niet aan te raden. Zorg altijd voor een goede maaltijd voordat je aan de training begint.

Train jij wel eens zonder te ontbijten? Gewoonweg omdat je niet weet wat je moet eten voor een training aan? Neem je de tijd er niet voor en vraag je je af of dat erg is? Of denk je hierdoor misschien af te kunnen vallen?

Sommigen denken af te vallen door in de ochtend te gaan trainen en voorafgaand geen ontbijt te nuttigen. Helaas moet ik deze mensen teleurstellen. Het lichaam kan geen vet verbranden als er geen koolhydraten aanwezig zijn. Wat wel afbreekt zijn de spieren. Dit is iets wat we juist niet willen, want we hebben onze spieren nodig om energie te verbranden en af te kunnen vallen.

Koolhydraten worden vaak als negatief gezien, maar koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor ons lichaam en we hebben ze nodig om goed te kunnen functioneren.

Ik snap dat niet iedereen (gemakkelijk) een ontbijtje weg kan eten voor een training aan. Kies dan voor een kleine maaltijd, zodat de energievoorraad van het lichaam weer is aangevuld. Een (kleine) maaltijd bevordert ook de sportprestaties.

Het is het prettigst om het ontbijt een half uur/uur te nuttigen voorafgaand aan de training, zodat het lichaam dit kan verwerken. Toch zijn er ook mensen die na een kwartier al kunnen beginnen aan hun training. Wanneer en hoever van tevoren jij een maaltijd nuttigt, ligt ook aan jezelf! Kies waar jij je goed bij voelt.

Voorbeeldmaaltijden voor het sporten:
– 2 volkoren boterhammen met pindakaas en banaan
– 2 volkoren crackers met appelstroop
– 2 speltcrackers met kipfilet
– Havermout met (amandel)melk
– Magere yoghurt of kwark met granola
– Smoothie met banaan, havermout en (amandel)melk
– Banaan

WhatsApp WhatsApp Me!