Gluten, heb ik dit nodig?

11 mei 2017 geschreven door Blog

Er zijn tegenwoordig veel hypes te vinden rondom onze voeding. Van alle kanten wordt met informatie gestrooid. Hierdoor wordt het erg lastig om te bepalen wat goed voor jóú is. Er worden op social media kanalen, boeken en tijdschriften vaak voorbeelden gegeven wat bij iemand heeft gewerkt, alleen is niet iedereen hetzelfde en hoeft het dus niet te betekenen dat het bij jou ook werkt of sterker nog, is het überhaupt wel goed voor je?!

Ik merk dat gluten een veelbesproken onderwerp is. Ik krijg hier ook veel vragen over. Wat is het precies? Is het slecht voor me? Heb ik het nodig in mijn voedingspatroon?
Daarover vertel ik jullie meer!

Wat is gluten nou eigenlijk?
Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge en gerst.
Gluten zit ook in producten die van granen zijn gemaakt.
Producten die gluten bevatten zijn: brood, crackers, pizza, pasta, koek & snoep, taart,
maar ook zit het verwerkt in soepen (binmiddel, vermicelli) en sauzen.

Wanneer is het beter om gluten te vermijden?
Granen en vooral tarwe zijn een belangrijk onderdeel van ons dagelijkse voedingsinname. Door het weglaten van gluten ontstaat er een eenzijdig voedingspatroon en kan er een gebrek aan vitamine B, E en ijzer ontstaan. Het zomaar weglaten van gluten is dus niet per definitie gezond.

Een glutenvrij dieet wordt juist wel aangeraden bij mensen die overgevoelig zijn voor gluten en dus te maken hebben met Coeliakie of een glutenintolerantie.

Mensen denken soms dat ze Coeliakie of een glutenintolerantie hebben. Ga dit niet zelf beslissen, maar ga naar de dokter wanneer je hierover twijfelt. Coeliakie is een auto-imuunziekte en komt voor bij 1 op de 100 mensen.

Klachten Coeliakie
Iemand die allergisch is voor gluten kan klachten krijgen zoals diarree, verstopping, gewichtsverlies, maar ook van overgewicht. De ziekteverschijnselen verschillen per persoon.

Kort samengevat is het niet nodig om gluten te schrappen uit je dagelijkse voedingspatroon wanneer je gezond bent. Gluten zijn van belang voor de inname van bepaalde vitamines en ijzer.

 

 

WhatsApp WhatsApp Me!